WhatsApp Image 2020-02-14 at 09.46.32.jp

Behalve een groot archief aan foto's, interviews, boeken en documenten heeft de stichting ook een groot aantal items in beheer uit de oorlogstijd. Een gedeelte is de privé collectie van één van onze leden, een ander gedeelte is van de stichting en veelal verkregen uit donatie. Op deze pagina laten we een deelervan zien. We hopen in de toekomst deze pagina verder aan te vullen. 

Oorlogs zakboekje Maats.jpg

Collectie Johannes Maats

Een kleine collectie spullen van de heer Johannes Maats uit Aalst. De collectie bestaat uit zijn militaire zakboek, zijn herkenningsplaatsje een setje bonnen en een brief. 

Collectie Warburton.jpg

Nalatenschap

George Walker Warburton

Een collectie spullen uit nalatenschap van G.W.Warburton. Onder andere zijn medailes, een brief naar huis, oudere familie documenten, etc. G.W. Warburton kwam om het leven tijdens de gevechten rond Best en ligt begraven op de militaire begraafplaats in Valkenswaard (Link VWC)

Helm 1.jpg

Britse Motorhelm 30 Corps

Een Britse motorhelm met het logo van het Britse 30ste legerkorps op de zijkant.

Pan Armband Closeup.jpg

P.A.N.

Armband uit Aalst

Direct na de bevrijding  kwam de verzetsbeweging P.A.N. (Partizanen Actie Nederland) openlijk naar buiten. Ze namen de taak van orde bewaking op zich en ze arresteerden de Nederlanders die tijdens de bezetting "fout" waren geweest. Zij droegen deze armbanden als herkenningsteken.

Bewijs voor vrijstelling van inleveren v

Vrijstelling Vordering van Rijwielen

Tijdens de bezetting moesten veel mensen hun fiets afstaan aan de Duitsers. Als je de fiets nodig had voor werk, kon je een vrijstelling krijgen zoals deze. Deze was van de heer Dekkers uit Aalst. Gedoneerd door Ton van Helvoort, Valkenswaard.

Parachute blousen.jpg

Blouses Gemaakt van Parachute Zijde.

Zijde was een kostbare stof, waar de gewonde burger niet snel aan kwam. Als er dan een parachute naar beneden kwam waren de mensen er dan ook snel bij om een stuk te bemachtigen. Deze twee blouses zijn gemaakt van parachute en in Waalre achtergebleven.

Armband Luchtbeschermingsdienst Politie.

Armband Luchtbeschermings-dienst Politie

De luchtbeschermingsdienst had vele takken. De diverse takken droegen allemaal hun eigen herkenningsteken. Deze armband was van de politie.Gedoneerd door Jan van Son, Waalre.

Aandrijf wiel Sherman Irish Guards.jpg

Tank wiel etc.

In de jaren 80 heeft de heer Wim van Dongen, veel gezocht met de metaaldetector in de buurt van zijn woning (destijds Borkel en Schaft). Hij had als jongen de bevrijding van dichtbij meegemaakt aangezien hun huis langs de opmars route lag. Enkele bijzondere vondsten heeft hij aan de stichting gedoneerd. Onderandere een aandrijfwiel van één van de 9 tanks van de Irish Guards die uitgeschakeld werd op 17 september 1944 (zie foto's) Gedoneerd door Familie van Dungen, Eindhoven.

Rode Kruis Bord 2.jpg

Rode Kruis Borden Waalre

Na de bevrijding van Waalre kwamen er veel evacuees naar het dorp. Dit waren eerst veelal mensen uit Eindhoven, die door het bombardement van 19 september dakloos waren geworden. Later kwamen er ook veel mensen uit de regio Groesbeek waar nog hard gevochten werd. Veel mensen uit Aalst-Waalre hebben roots uit Groesbeek. In het dorp werden deze borden opgehangen.

Brits Kapmes.jpg

Brits Kapmes

De Britten hadden dit soort kapmessen op diverse niveaus. Ze waren in gebruik als gereedschap voor logistieke eenheden, maar ook iedere infantriegroep had minstens één zo'n mes in de groep. Dit exemplaar is achtergebleven in Waalre. Gedoneerd door Willy Stokmans, Waalre.

Oorlogs Zakboek Kregting 2.jpg

Oorlogs-

zakboekje Kregting

Dit exemplaar was van de heer B.J. Kregting. Hij woonde gedurende de oorlog in de Alexanderstraat in Aalst. Het boekje is gevonden tussen de zolderplanken tijdens een verbouwing van een woning in de Emmastraat in Aalst Gedoneerd door Ronald Vos, Aalst.

Cracker doosje .jpg

Biscuit in

Doosje

De bevrijders brachten ook een soort biscuits mee die men hier niet kende. Deze zaten in diverse verpakkingsmaterialen, meestal gemaakt van blik. Dit blikje is achtergebleven in Waalre. Het is verbazingwekkend dat het biscuit er naar al die jaren nog goed uitziet.

Group Sgt Brain Welsh Guards.jpg

Collectie

Sgt. Brain Welsh Guards

De Welsh Guards maakte deel uit van de Guards Armoured Division. Deze divisie was verantwoordelijk voor de bevrijding van onze regio. Dit omdat zij voorop gingen tijdens operatie Market Garden richting Arnhem. In deze collectie van Sergeant Brain zitten veel foto's en documenten uit die tijd. 

8 mm films 2.jpg

8 mm films

In 2019 werden er op een zolder in Valkenswaard unieke 8 mm films ontdekt. Op deze films staan de bevrijdingsoptochten van Valkenswaard en Dommelen. Verder zat er nog 1 minutt origineel beeld in van Irish Guards die op 18 september 1944 richting Aalst rijden. Verder waren er nog opnamens met ingekwartierde militairen in Valkenswaard. Er zaten ook nog doosjes bij van Duitse films. De film Traum aus der Sudsee was met film. Het doosje Fallschirmjager helaas niet.

Gedoneerd door de heer van Herk, Valkenswaard.

Helm Aalst 2.jpg

Bodemvondst

Duitse Helm SS 1LAH

Deze helm is door een tuinman gevonden in een tuin in Aalst. Naar onderzoek blijkt erzowel in de binnen bovenzijde als in het binnenwerk een inscriptie te staan. Deze verwijzen beide naar de vorige eigenaar met zijn veldpost nummer. Hieruit kunnen we opmaken dat de helm heeft toebehoord tot een Unterscharfuhrer van de SS, Leibstandarte Adolf Hitler, genaamd Knobloch.

Ditching Whistle 1.jpg

R.A.F.

Ditching Whistle

Bemanningsleden van de Royal Airforce hadden vaak  een fluit bij zich. Deze waren bedoeld om na een crash de aandacht te kunnen trekken van de rest van de bemanning of eventuele hulp verleners. De mannen bevestigde deze fluitjes vaak aan de kraag van hun uniform. Dit exemplaar is gevonden in de bossen van Aalst en was waarschijnlijk van de bemanning van de Lancaster ED979 (zie link). Aan de fluit zat ook nog een verrotte sleutel bevestigd. Waarschijnlijk van een slot voor het opbergen van de persoonlijke spullen op de basis.

Glazen NAAFI 2.jpg

Drinkglazen

N.A.A.F.I.

Twee glazen met nog enigzins leesbaar de tekst N.A.A.F.I. Dit staat voor  Navy, Army and Air Force Institutes. Dit waren door het Britse leger officieel ingerichte recreatie punten. Dit waren veelal leger barren en winkels voor militairen. Deze twee examplaren zijn afkomstig uit Aalst en na de oorlog lang doorgebruikt. 

BijbelWalter Ackers Irish Guards.jpg

Bijbel

Gdsm. Walter Ackers

Walter Ackers was lid van één van de 9 tank bemanningen van de Irish Guards die op 17 september 1944 in een Duitse hinderlaag liepen. Walter kwam hierbij om het leven. Hij ligt tegenwoordig begraven op de Valkenswaard War Cemetery (link). 

Dit was zijn bijbel met daarin zijn handschrift.

Grouping Croom.jpg

De medailles en aandenken van d heer Croom die in de oorlog diende bij de Grenadier Guards. Het was deze eenheid die op 18 september 1944 het dorp Waalre bevrijde.

Collectie

Croom Grenadier Guards

Verkeersregels.jpg

De Duitse bezetter voerde in de jaren 40-45 veel regels in. Dit boekje werd uitgegeven in 1941. Niets militaristisch, maar een overzicht van de nieuwe geldende verkeersregels. Dit exemplaar van het boekje is afkomstig uit Waalre.

Boekje

De Nieuwe Verkeersregels

Manchet Knopen 3.jpg

De Duitsers hadden alles wat met het Koningshuis te maken had verboden. Zo werd ook het oude Nederlandse geld vervangen voor geld zonder afbeelding van de koningin. Mensen maakten van het oude geld (in dit geval een dubbeltje en een kwartje) manchetknopen. Dit werd gezien van een vorm van stil verzet. Gedoneerd door de heer uit Valkenswaard.

Manchetknoop

Wilhelmina

Schetsen_René_Coolen_8.jpg

Schetsen

en tekeningen

René Coolen

René Coolen uit Waalre maakte als jonge man schetsen van de gebeurtenissen rond de bevrijding. Omdat hij goed bevriend was met de meisjes Perquin, die weer op hun beurt bevriend waren met familie van de Poll, komen de gebeurtenissen van 18 september 1944 erg overeen met de foto's van Willem van de Poll van die dag. René heeft veelal in de buurt van de fotograaf gestaan. De collectie bestaat uit twee schetsblokjes (1 getekent 18 sept en de ander 19 sept '44) en vele losse vellen. Na de oorlog is René Coolen kunstenaar geworden.

Gedoneerd door René Coolen, Waalre.

Bijbel Ormiston 3.jpg

Bijbel

Rober Ormiston

Dit is een exemplaar van een bijbel zoals die in Amerika vaak werd aangeschaft als gift voor militairen. Deze bijbels hadden een harde kaft en moesten gedragen worden in de borstzak. Er werd gedacht dat dit eventueel een kogel zou kunnen tegenhouden. Helaas heeft de vorige eigenaar van deze bijbel daar niets aan gehad. Dit was Robert Ormiston, een jongen van Schotse afkomst die met zijn ouders naar Amerika was geemigreerd. Hij diende tijdens de oorlog bij de Seaforth Highlanders en sneuvelde in de omgeving van Best. Hij ligt nu begraven op de Valkenswaard War Cemetery (link). De bijbel was eengift van zijn ouders. Gedoneerd door de Ormiston Family, USA.

Grouping MacDonald 1.jpg

Collectie

Gdsm. MacDonald

Irish Guards

Een grote collectie van foto's, papieren, insignes en militair paspoort van de Guardsman MacDonald die bij het 2de bataljon (tanks) Irish Guards diende. Hij is betrokken geweest bij de bevrijding van o.a. Joe's Bridge, Valkenswaard en Aalst. Na deze dorpen heeft hij nog het leven van een jong kind gered in Nijmegen met gevaar voor eigen leven. Hiervoor werd hij voorgedragen voor een onderscheiding, die hij helaas niet heeft gekregen.

Horloge Halifax JD215.jpg

Horloge

Bemanning JD215

Dit horloge van Amerikaanse makkelij is gevonden op de crashsite van de Halifax JD215 die op 29 juni 1943 in Waalre neerkwam. De hele bemanning kwam hierbij om het leven (link).

 

Erdkampf Abzeichen 1.jpg

Erdkampf

Abzeichen Obj W. Fornoff

Een exemplaar van een Duits onderscheidingsteken voor luchtmacht personeel dat heeft deelgenomen aan grondgevechten. Dit exemplaar heeft interessante markeringen op de achtekant waarvan we kunnen afleiden dat de vorige eigenaar Oberjäger W. Fornoff onderdeel is geweest van de Kampfgruppe Walther. Deze waren verantwoordelijk voor de verdediging van de weg ten zuiden van Valkenswaard.

Baret Embleem 1.jpg

Baretembleem

East Riding of Yorkshire Yeomanry

Baret embleem van de East Riding of Yorkshire Yeomanry. Deze is door de originele eigenaar achtergelaten in Waalre als souvenir en bedankje voor de inkwartiering die de man had genoten.

Belgische Medailles 1.jpg

Belgische

Medailles WO2

Deze medailles waren van een inwoner van Valkenswaard. De familie kon helaas niet vertellen hoe de man aan de medailles was gekomen.

 

Grouping Morris.jpg

Collectie

J.M.R. Morris R.A.M.C.

Pet en papierwerk van John Rhys Oackley Morris die diende bij de medische afdeling van het Britse leger. Tussen zijn papieren zitten brieven naar vrienden, een onschepingsorder voor Normandië en een ansichtkaart gestuurd uit Eindhoven. John bleef na de oorlog ongetrouwd en werd een priester. Hij leed aan het post traumatisch stress syndroom.

Grouping Josef Kniendl 2.jpg

Collectie

Lt. Josef Kniendl

Luitenant Josef Kniendl was een piloot bij het 3de staffel van Kampfgeschwader 2. Op 4 december 1943 werd hij met zijn bemanning neergeschoten boven Waalre (link). De collectie bestaat uit enkele van zijn onderscheidingen, foto's, brieven en zijn militaire paspoort. Gedoneerd door de Kniendl familie, Oostenrijk.